Sulijóga

A jóga többek között egy rendkívül hatékony, az önismeretre épülő mozgásrendszer, mivel saját megtapasztaláson alapul, és az önismereten keresztül vezet a világ megismeréséhez (gyerekek és felnőttek esetén egyaránt).

Sokszor találjuk szemben magunkat a felnőttektől jövő mondattal:

El nem tudják képzelni, hogy örökmozgó, energiától duzzadó, csivitelő gyermekük fegyelmezetten, hosszú percekig az Om-mantrát zengesse, majd kicsavart testhelyzetekben időzzön hosszasan, s az óra végén lótuszülésben gyakorolja a koncentrációt igénylő légzőgyakorlatokat.

Ez a tévhit abból az elképzelésből ered, hogy a felnőtt jóga óra van átültetve 60 percre a gyermekek számára.

hírünk van: ez nem igaz!

A suli jóga 60 perces és a 7-12 éves korosztálynak szól. S mi történik az órán?

Az iskolapadban ülve eltöltött rengeteg időt sok játékkal kompenzáljuk. Nem ismerünk lehetetlent az állatok- és a növények utánzásában, hiszen tudásszomjunk óriási. Állóképességünk, akaraterőnk, kitartásunk a játékos gyakorlatok hatására tudattalanul nő.

Koncentrációs gyakorlatokat sajátítunk el, ezek segítenek a jó jegyek elérésében. Testtartásunkat javítjuk, ellenálló képességünk nő a betegségekkel szemben, erősödik immunrendszerünk. Csoportban és párban is végzünk gyakorlatokat, így fejlesztve kapcsolatteremtési és kommunikációs képességeinket, érzelmi intelligenciánkat. A légző- és relaxációs gyakorlatok segítenek érzelmeinket, félelmeinket, haragunkat és agresszivitásunkat megfelelően kezelni. Óravégi kötetlen játékunkban erősítjük magunkban a csoportszellemet és a (ön)bizalmat.

Örök mottónk: Lényeg a mozgás öröme :)

A gyermekjóga során fejlődik:

·         - a félelmek, szorongások kezelése

·         - az iskolai stressz levezetése, kezelése

·         - a mozgáskoordináció, a reflexek

·         - a nyitottság, befogadóképesség

·         - a környezet érzékelése, érzékszervek

·         - az indulatok, agresszió levezetése

·        - a kapcsolatteremtés képessége

Nézzük meg fizikálisan a gyermekjóga hatását.

A mozgás az ember, de legfőképpen a gyerek egyik legtermészetesebb életmegnyilvánulása. A megfelelő, célszerű, és tudatosan irányított, higiénikus környezetben megvalósuló mozgás pozitívan hat az anyagcserére és az idegrendszerre. Javítja a mozgási rendellenességeket, segíti a növekedést és a helyes testtartás elsajátítását.

Az ízületek még növekednek és formálódnak, akárcsak a gyermek egész szervezete. A gyakorlatok az izom megszilárdítását és erősítését célozzák. Ezért különösen alkalmasak azok a gyakorlatok, amelyeknél az egész test, részt vesz a gyakorlásban. A gyermek mozogjon természetesen és gördülékenyen, menjen át egyik helyzetből a másikba, hogy az ízületi szalagok ne sérüljenek, és ne nyúljanak meg túlzottan. A gyermekjóga a legtudatosabb mozgásfejlesztő eszköz a mai iskoláskorú gyermekek számára. A lényeg a mozgás öröme :)

S az a jó hírünk van, hogy az örömöt bizony nem csak külső forrásokból (csoki, cigi, cukros- sós ételek) tudjuk megszerezni, hanem belső világunkból is, hiszen bennünk van, s mozgással el tudjuk érni ezt az örökké rendelkezésünkre álló kincset. Fontos, hogy ezt a tudást átadjuk gyermekeinknek, hogy felnőttként ne külső pótszerekhez nyúljon, ha problémával áll szemben, hanem tudja, hogy a harmóniát, boldogságot, életörömöt Ő maga képes a saját életében megteremteni. Ehhez lehet a jóga egy eszköz.

Reméljük, minél több gyermekhez eljut.